22/02/2017 – “Blockchain : distributed trust”

Filip Ponsaerts, 13 december 2016 – Mijn imec-collega Paul Zuber is aan het aftellen voor een belangrijk event. Hij gaat namelijk voorzitter zijn van het seminarie “Blockchain : distributed trust” dat imec samen met Leuven Mindgate organiseert op 22 februari 2017. Voor Paul is het onderwerp van dit event rechtstreeks verweven met een ervaring in zijn vriendenkring.

Bij een schoolreünie vroeg Paul zijn vriend (een bankier) wat hij dagdagelijks deed. “We zijn bezig met het legaal afzetten van klanten”, was zijn antwoord dat bedoeld was als grap onder vrienden. Maar toch was het symptomatisch voor de tijd – en niet zo grappig – omstreeks de wereldwijde financiële crisis van de late jaren 2000. Ongelooflijke hoeveelheden geld werden vergokt, en misschien nog belangrijker, vertrouwen verloren.

Zoals elke vallei eindigt met een heuvel, heeft de financiële crisis geleid tot de ontwikkeling van nieuwe technologie. Deze technologie, gebaseerd op virtueel geld, heeft aangetoond fraudebestendig te zijn en kan dus helpen het vertrouwen te herstellen. Het kernbegrip is gebaseerd op blockchains die kunnen worden gegeneraliseerd om elke vorm van transacties op te nemen en informatie uit te wisselen. Deze zijn fraudebestendig en gemakkelijk te verifiëren door iedereen, zodat er niet langer nood is voor de rollen van tussenpersoon of centrale autoriteit. Op deze manier kunnen tijd en kosten uitgespaard worden.

Het is duidelijk dat deze technologie een grote impact heeft, mogelijk zelfs verder dan de financiële sector. Sommige mensen zijn er al van overtuigd dat deze technologie net zo belangrijk is als de uitvinding van het boek of van het internet. Op 22 Februari 2017 kom je meer te weten over blockchains in het (Engelstalige) seminarie “’Blockchain : distributed trust”. Van experts en visionairs horen we over deze technologie, de huidige en toekomstige toepassingen, en welke juridische en technische implicaties er zijn.

Comments are closed.