19/12/2016 – Smart Optics: a new technology platform for the dynamic directing and shaping of light

jan-smartopticsJan Potemans, 10 november 2016 – Verlichting is geëvolueerd van een commodity product waarbij innovatie zich vooral toespitste op het verhogen van het lichtrendement, naar een lifestyle productcategorie die een grote invloed heeft op ons algemeen welzijn, onze productiviteit op onze werkplek, de sfeer in een stad, onze gezondheid, architectuur, enzovoort …

De verhoogde aandacht voor lichtkwaliteit stelt steeds hogere eisen aan de controle van dat licht, of het nu artificieel licht is of zonlicht dat via een schacht een gebouw binnendringt. Er is ook een vraag naar dynamische oplossingen waarbij één enkele lichtbron zich kan aanpassen in verschillende gebruiksmodi, bijvoorbeeld overschakelen van directe naar indirecte verlichting. Andere toepassingen vragen dan weer dat licht precies gestuurd kan worden, bijvoorbeeld in 3D-beeldschermen waarvoor je geen speciale bril nodig hebt.

Deze uitdagingen werden aangepakt in het SBO-project SECONDOS: Smart Electro-Optical Components for the direction of Solid State Light. Dit project werd gesubsidieerd door VLAIO en had als partners B-Phot (VUB), het Centre for Microsystems Technology (UGent, imec), ETAP N.V. en de Liquid Crystals and Photonics Group van UGent.

Op 19 december organiseert het consortium een seminarie waar de belangrijkste projectresultaten voorgesteld worden, tesamen met een blik op mogelijke volgende stappen in de richting van nieuwe producten. Het programma ziet er als volgt uit:

13:30 Registration and coffee
14:00 Welcome and introduction (lead up to the project + agenda)
Prof. Herbert De Smet, UGent
14:10 Evolution of beam steering methods in led based luminaires
Dr. Gert Huysmans, ETAP
14:45 A new smart optics technology platform
Prof. Herbert De Smet, UGent
15:15 Break
15:30 Behind the scenes introduction to the research groups and infrastructure involved in SECONDOS
Profs. Jeroen Beeckman, Herbert De Smet, Kristiaan Neyts and Michael Vervaeke
16:00 The Lighting Industry: still in transition
Mrs. Catherine Lootens, Groen Licht Vlaanderen
16:15 Services and regional funding channels supporting innovation
Dr. Tine Demoor, Innovatiecentra Vlaanderen
16:30 Reception and demonstrators

Het event vindt plaats op 19 december in de iGent Tower (1ste verdiep), Technologiepark 15, Zwijnaarde. U kan het event gratis bijwonen maar inschrijven is verplicht op: http://tinyurl.com/smartoptics. Meer info vind je op de website van CMST.

Voor meer informatie over het event kan u terecht bij Frederik Leys op frederik.leys@ugent.be of +32 9 264 66 23.

Comments are closed.