06/12/2016 – Op koers naar 30% efficiënte zonnecellen

bart-onsiaBart Onsia, 27 oktober 2016 – De zonnecelindustrie verzet continu de bakens. Het ene efficiëntierecord is nog niet koud of het wordt al gebroken. Op 6 december 2016 organiseert imec academy een technical seminar dat specifiek inzoomt op de materiaalinnovaties die dit mogelijk maakten en hoe we uiteindelijk zonnecellen zullen kunnen maken met een efficiëntie van boven de 30%. Dus op koers en op cursus naar 30% efficiëntie.

In dit seminarie zullen we dieper ingaan op de materiaalinnovaties die verantwoordelijk zijn voor doorbraken in zonnecelefficiëntie. Dit voor zowel silicium fotovoltaïsche (PV) cellen en hun integratie in modules, als voor dunnefilm technologie. Tot slot combineren we beide technologieën om de theoretische Shockley-Queisser limiet te doorbreken.

Op het programma:

 • Silicon PV: a history of material and physics innovations
  Jef Poortmans, Program Director PV, imec
  Een kort overzicht van de belangrijkste materiaalinnovaties, keuzes en hun impact op de performantie: N vs. P-type silicium, Cu-plating vs. Ag screen printing, verschillende passivatiemethodes, …
 • Silicium PV modules: from limiting loss of performance to boosting it
  Jonathan Govaerts, Researcher, imec
  Waar liggen de opties? Beter beheer van het licht, warmte, nieuwe interconnectiemethodes, …
 • Thin film PV: Perovskites, high expectations for the new kid on the block
  Weiming Qiu, PhD-student, imec
  Perovskite is trending. Superefficiënt en goedkoop. Maar waar gaat het eigenlijk allemaal over? Wat zijn de parallellen/verschillen met andere dunnefilm technologieën? Wat zijn de uitdagingen en wat is het potentieel?
 • Thin film meets Si-PV: Tandem cells for breaking the Shockley-Queisser limit
  Manoj Jaysankar, PhD student, imec
  Tandem cells: het stapelen van een dunnefilm cell/module bovenop een Si-PV cell. Waarom? Hoe werkt het? 4-terminals of 2 terminals, hoe kiezen en wat is de impact?

Het seminarie blikt even terug in de tijd en licht een tip van de sluier van de toekomst. Wees erbij!

Inschrijven via imec academy.

Het seminarie is English spoken en wordt ook gevolgd door een netwerkmoment.

Comments are closed.